Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir ve her dalalet ateştedir.”

Öne çıkan

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

15 Aralık 2024 Pazar

Kitaplarda Buldukları Kur’ân ve Sünnet Naslarıyla Amel Edenlerin Övülmesi


Ebu Cum’a el-Ensari radıyallahu anh dedi ki: “Biz şöyle dedik: “Ey Allah’ın rasulü! Bizden daha büyük ecir alacak bir topluluk var mı? Biz sana iman ettik ve tabi olduk.” Buyurdu ki:

Sizin için buna ne engel olabilir ki, Allah’ın rasulü aranızdadır. Size semadan vahiy gelmektedir ve ben sizin aranızdayım. Bilakis sizden sonra bir toplum ki, kitap onlara iki levha arasında gelir, ona iman ederler ve onda olanlarla amel ederler. İşte onlara sizin ecrinizden daha büyüğü verilecektir.”[1]

İbn Kesir dedi ki: “Bu hadiste vicade (kitapta bulma yolu) ile amel etmenin delili vardır. Zira bundan dolayı övülmüşler ve bu özellikten dolayı ecirlerinin büyüklüğü zikredilmiştir.

 

Abdullah b. Amr b. el-As radıyallahu anhuma’dan: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

 

İman bakımından halkın en hoşunuza gidenler kimlerdir?” sahabeler:

 

“Meleklerdir” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

 

Onlar rableri katında oldukları halde nasıl iman etmesinler?” buyurdu. Sahabeler:

 

“Nebîlerdir” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

 

Onlara vahiy indiği halde nasıl iman etmesinler?” buyurdu.

 

“O halde kimlerdir ey Allah’ın rasulü?” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Dikkat edin! İman bakımından halkın en hoşa gidenleri sizden sonra gelecek olup da sayfalar bulan, onda bulunan yazıya iman edenlerdir.”[2]

Enes radıyallahu anh’den: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

İman bakımından en beğenilen topluluk kimlerdir?” Sahabeler:

 

“Meleklerdir” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

 

Melekler nasıl iman etmesinler ki?” buyurdu.

 

“Nebîlerdir” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

 

Nebilere vahiy inerken nasıl iman etmesinler?” buyurdu.

 

“Sahabelerdir” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

 

Sahabeler nebîlerler beraber oldukları halde nasıl iman etmezler? Lakin insanların iman bakımından en beğenilenleri sizden sonra gelecek olup, vahiyden bir kitabı bulan, ona iman eden ve ona tabi olanlardır. İşte onlar insanların – veya halkın – iman bakımından en beğenilenleridirler.[3]

 

Ömer b. el-Hattab radıyallahu anh’den: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte oturuyordum. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

İman ehli arasında en üstün olanların kimler olduklarını biliyor musunuz?” Sahabeler:

 

“Ey Allah’ın rasulü! Meleklerdir” dediler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

 

Evet onlar böyledir. Zaten böyle olmaları da onlar için bir haktır. Buna ne engel var ki? Allah onları bu makama yerleştirmiştir. Kastettiğim başkalarıdır.” Dediler ki:

 

“Ey Allah’ın rasulü! O halde onlar Allah Teâlâ’nın nübüvvet ve risalet vererek ikramda bulunduğu nebilerdir.” Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

 

Evet, onlar böyledirler. Böyle olmak da onların hakkıdır. Allah onları bu makama yerleştirmişken böyle olmalarına ne mani var ki? Kastettiğim başkalarıdır.” Biz:

 

“O halde kimlerdir ey Allah’ın rasulü?” dedik. Buyurdu ki:

 

Erkeklerin sulblerinde bulunan, benden sonra gelecek kimselerdir. Beni görmedikleri halde iman edecekler. Asılı sayfalar bulacak ve içinde yazılı olanlarla amel edecekler. İşte bunlar iman ehlinin en faziletlileridirler.”[4] [5]



[1] Hasen. Ebu Ya’la (3/129) Taberani (4/23) Ru’yani (1545) Fesevî, Marife (3/391) el-Hilaiyyat (el yazma no: 873) Ebu Abdillah el-Ferra Fevaid (17) Buhari, Halku Ef’ali’l-İbad (403) İbn Kani, Mucem (1/187-188) İbn Asakir Tarih (23/319) Herevi Zemmu’l-Kelam (1484) İbn Hacer Emaliyu’l-Mutlaka’da (s.40 ve 43) hasen demiştir. el-Elbani, es-Sahiha (3310)

[2] Hasen ligayrihi. Hasen b. Arafe, Cüz (19) Beyhaki Delail (6/538) Kadıyu’l-Maristan, Meşyeha (511) İbn Hacer Emaliyu’l-Mutlaka (s.38) İsbehanî, et-Tergib (48) Hatib Şerafu Ashabi’l-Hadis (s.32) Ebu’l-Fevaris ez-Zeynebi, Meclisu Yevmi’l-Cum’a (6) İbn Kesir, Şuabu’l-İman (s.32) el-Elbani, es-Sahiha (3215)

[3] Hasen ligayrihi. Bezzar (13/487) el-Elbani, es-Sahiha (3215)

[4] Hasen. Hakim (1/96) Ebu Ya’la (1/147) Bezzar (1/412) İbn Abdilberr, et-Temhid (20/248) İbn Asakir (58/255) Herevî, Zemmu’l-Kelam (1486) Hatib, Şerafu Ashabi’l-Hadis (s.33) Begavi, Hadisu Mus’ab ez-Zubeyrî (128) Cuz’u Bibi bt. Abdissamed el-Hereviye (104) İbn Hacer, Emaliyu’l-Mutlaka (s.37) Bezzar dışındakiler Muhammed b. Ebi Humeyd yoluyla rivayet etmişlerdir. O zayıftır. Ancak Bezzar’ın isnadı hasen bir isnaddır.

[5] Bizden Olmayanlar (57-59) Te’lif: Ebû Muâz Seyfullah el-Çubukâbâdî