Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir ve her dalalet ateştedir.”

Öne çıkan

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

17 Aralık 2019 Salı

Kulun Kalbinde İman ile Haset Bir Araya Gelmez Hadisi


Bismillah,

Bazı kardeşlerimiz, İman ve Tevhid Akidesi sohbet serisinin ilkinde "Kulun kalbinde iman ile hased bir araya gelmez" lafzıyla zikrettiğim hadisin kaynağını sormaktadır.

Bu hadisi Abdulhak el-İşbilî, el-Ahkamu'l-Kübra'da (3/212);  Taberani, Sagir'de (410); Nesai Sunen'inde (3109); İbn Hibban, Sahih'inde (10/466) Deylemi (7716), Ebu'ş-Şeyh el-İsbehani, et-Tevbih'te (no:68) Ebu Hureyre radıyallahu anh'den şu lafızla rivayet etmişlerdir: "Mümin kulun boşluğunda Allah yolundaki toz ile cehennem dumanı bir araya gelmez, bir kulun kabinde iman ile haset bir araya gelmez".

el-Elbânî Sahihu'l-Cami'de (7620) ve Şuayb el-Arnaut, Sahihu İbn Hibban tahkikinde hasen demişlerdir.






Şeyh Ebu Muaz Seyfullah el-Çubukâbâdî 



Hacamat İçin Günlerin Tercihi meselesi


Bismillah.

Hacamat hakkında sorulan bir mesele şu şekildedir:

 Hacamat yaptıracak kimsenin arabî ayın on yedinci, on dokuzuncu ve yirmi birinci günlerini tercih etmesinin tavsiye edildiğini sahih hadislerde görmekteyiz. (bkz.: Ebu Davud 3861 Tirmizi 2058, İbn Mace 3486, Hakim 4/209, 409, Ahmed 1/354 Beyhaki 9/340)