Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir ve her dalalet ateştedir.”

Öne çıkan

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

27 Kasım 2017 Pazartesi

Bid'at Çıkarandan Sakındırmak Selefin Yoludur

Soru: “Şerhu Usuli İtikadi Ehli’s-Sunne ve’l-Cemaa kitabında rivayet edildiğine göre Asım el-Ahvel, Katade’nin şöyle dediğini rivayet ediyor: “Ey Ahvel! Kişi bir bid’at çıkardığı zaman sakındırıncaya kadar onu anlat” Bu eserin manası nedir?
Muhammed b. Ömer Bazemul’un cevabı: “Katade’den gelen bu eser, dinin iki esas üzerine kurulu olduğundan hareketle söylenmiştir:
Birinci esas: Allah’tan başkasına ibadet etmememiz.
İkinci esas: Allah’a; meşru kılınanlardan başkasıyla ibadet etmememiz.
Bu durum, bid’at ehlinden de sakındırmayı gerektirir. Çünkü bid’at ehlinin yolu, Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem ve ashabının üzerinde bulunduklarına aykırıdır.
Katade rahimehullah arkadaşlarına bu esası öğreterek: “Kişi bir bid’at çıkardığı zaman sakındırıncaya kadar onu anlat” diyor. Yani insanları ondan sakındır, insanlar o adamdan sakınsın demek istiyor. İşte bu salih selefin yoludur. Onlar, meşhur olduğu ve tanındıkları zaman bid’at ashabını anlatırlar, insanları ondan sakındırırlardı. Özellikle de insanların onlardan etkilenmeleri endişesi söz konusu ise.
Bu rivayette, selefilerin bid’at ehlini çokça reddetmeleri ve onlardan sakındırarak anlatmaları sebebiyle onları kötüleyenlere reddiye vardır. Çünkü Katade rahimehullah, alimlerin üzerinde bulundukları menhece işaret etmiştir.”