Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir ve her dalalet ateştedir.”

Öne çıkan

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

Bid’atçiler Tevhid Ehli Olabilir mi?

21 Kasım 2017 Salı

Bid'at Ehline ve Sünneti Hafife Alanlara Dargınlık Ne Zamana Kadar Sürer?


İmam Begavî rahimehullah şöyle demiştir:

ﻗﺪ ﺃﺧﺒﺮ ﺍﻟﻨﺒﻲ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻋﻦ ﺇﻓﺘﺮﺍﻕ ﻫﺬﻩ ﺍﻷﻣﺔ ﻭ ﻇﻬﻮﺭ ﺍﻷﻫﻮﺍﺀ ﻭ ﺍﻟﺒﺪﻉ ﻓﻴﻬﻢ ﻭ ﺣﻜﻢ ﺑﺎﻟﻨﺠﺎﺓ ﻟﻤﻦ ﺇﺗﺒﻊ ﺳﻨّﺘﻪ ﻭ ﺳﻨﺔ ﺃﺻﺤﺎﺑﻪ ﺭﺿﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻨﻪ ﻓﻌﻠﻰ ﺍﻟﻤﺮﺀ ﺍﻟﻤﺴﻠﻢ ﺇﺫﺍ ﺭﺃﻯ ﺭﺟﻼ ﻳﺘﻌﺎﻃﻰ ﺷﻴﺌﺎ ﻣﻦ ﺍﻷﻫﻮﺍﺀ ﻭ ﺍﻟﺒﺪﻉ ﻣﻌﺘﻘﺪﺍ ﺃﻭ ﻳﺘﻬﺎﻭﻥ ﺑﺸﻲﺀ ﻣﻦ ﺍﻟﺴﻨﻦ ﺃﻥ ﻳﻬﺠﺮﻩ ﻭ ﻳﺘﺒﺮﺃ ﻣﻨﻪ ﻳﺘﺮﻛﻪ ﺣﻴًّﺎ ﻭ ﻣﻴّﺘًﺎ ﻓﻼ ﻳُﺴﻠّﻢ ﻋﻠﻴﻪ ﺇﺫﺍ ﻟﻘﻴﻪ ﻭ ﻻ ﻳُﺠﻴﺒﻪ ﺇﺫﺍ ﺇﺑﺘﺪﺃ ﺇﻟﻰ ﺃﻥ ﻳﺘﺮﻙ ﺑﺪﻋﺘﻪ ﻭ ﻳﺮﺍﺟﻊ ﺍﻟﺤﻖ . ﻭ ﺍﻟﻨﻬﻲ ﻋﻦ ﺍﻟﻬﺠﺮﺍﻥ ﻓﻮﻕ ﺍﻟﺜﻼﺛﺔ ﻓﻴﻤﺎ ﻳﻘﻊ ﺑﻴﻦ
ﺍﻟﺮﺟﻠﻴﻦ ﻣﻦ ﺍﻟﺘﻘﺼﻴﺮ ﻓﻲ ﺣﻘﻮﻕ ﺍﻟﺼﺤﺒﺔ ﻭ ﺍﻟﻌﺸﺮﺓ ﺩﻭﻥ ﻣﺎ ﻛﺎﻥ ﻓﻲ ﺣﻖ ﺍﻟﺪﻳﻦ ﻓﺈﻥ ﻫﺠﺮﺓ ﺃﻫﻞ ﺍﻷﻫﻮﺍﺀ ﻭ ﺍﻟﺒﺪﻉ ﺩﺍﺋﻤﺔ ﺇﻟﻰ ﺃﻥ ﻳﺘﻮﺑﻮﺍ
“Nebî sallallahu aleyhi ve sellem bu ümmetin fırkalara ayrılacağını, aralarında hevâların ve bid’atlerin ortaya çıkacağını haber vermiş, kendisinin sünnetine ve ashabının (radıyallahu anhum) sünnetine uyanların kurtulacağına hükmetmiştir. Bundan dolayı Müslüman kişiye gereken şudur: hevâ ve bid’atlerden bir şeye itikad eden veya sünnetlerden bir şeyi hafife alan bir kimseyi gördüğü zaman ondan uzaklaşmalı (hecr), diri de olsa, ölü de olsa ondan teberri etmeli, bid’atini terk edip hakka dönünceye kadar; karşılaştığı zaman ona selam vermemeli, o selam verirse selamını almamalıdır. Üç günden fazla dargınlıktan yasaklama, arkadaşlık ve muaşeret hukukunda kusurlu davranan iki kişi arasında söz konusu olandır. Din hakkında olan değildir. Muhakkak ki hevâ ve bid’at ehline olan dargınlık, onlar tevbe edinceye kadar devam eder.” (Şerhu’s-Sunne 1/227)